Deprecated: Non-static method Joomla\CMS\Application\SiteApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/wwwdsaig/public_html/wp/templates/yoo_subway/layouts/com_content/article/default.php on line 13

Deprecated: Non-static method Joomla\CMS\Application\CMSApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/wwwdsaig/public_html/wp/libraries/src/Application/SiteApplication.php on line 275

Αίτηση προς το υπ. Δικαιοσύνης

Για τα αιτήματα που αφορούν την εξαίρεση καταβολής ΦΠΑ, την κατάργηση των δικαστικών ενσήμων στις αναγνωριστικές αγωγές και για την κατάργηση του παραβόλου των 200€ ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου απέστειλε το παρακάτω αίτημα στο Υπ. Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

ΑΙΤΗΣΗ

Του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου

ΠΡΟΣ

κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

κ. Υπουργό Οικονομικών

 

Κοιν: Γραφείο Πρωθυπουργού

 

 

Κύριοι Υπουργοί,

Δυστυχώς μέχρι σήμερα κανένας Υπουργός και καμία Κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε ουσιαστικά, ούτε και με στοιχειώδες ενδιαφέρον τα προβλήματα του κλάδου των Δικηγόρων που σχετίζονται άμεσα με την λειτουργία της Δικαιοσύνης, το κόστος πρόσβασης σ’ αυτήν και τον συνακόλουθο αποκλεισμό αδύναμων οικονομικά πολιτών από την προσφυγή σ’ αυτήν.

Κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης,

Πρόσφατα στις προγραμματικές δηλώσεις θέσατε ως βασικό στόχο την μείωση του κόστους προσφυγής στην Δικαιοσύνη.

Δυστυχώς στους προκατόχους σας ήταν μια γενικευμένη υπόσχεση αυτή που ήταν αόριστη, είχε χαρακτήρα παροχολογίας χωρίς φυσικά κανένα μέτρο προς τούτο.

Προκειμένου να ευοδωθεί η θέση σας αυτή και να υπάρχουν αποτελέσματα πρέπει να ληφθούν τα κατωτέρω μέτρα σε κοινές ενέργειες με τον Υπουργό Οικονομικών.

1) Η εξαίρεση της καταβολής Φ.Π.Α. να επεκταθεί στο εισόδημα από των 10.000€ που ισχύει σήμερα, στις 25.000€.

Η καταβολή Φ.Π.Α. αποτελεί ένα δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος για τον πολίτη στην προσφυγή στη Δικαιοσύνη που συνήθως επιβαρύνοντα ουσιαστικά οι Δικηγόροι  που αναγκάζονται να μειώνουν δραματικά τις αμοιβές τους για να ενσωματωθεί και ο Φ.Π.Α.

Πρέπει σε κάθε περίπτωση, αφού δεν είναι δυνατή η κατάργησή του, να περιορισθεί το πεδίο εφαρμογής του τουλάχιστον, στους έχοντας εισόδημα άνω των 25.000€ τουλάχιστον.

Είναι ένα μέτρο που μειώνει το κόστος προσφυγής στην δικαιοσύνη το όποιο όπως δηλώσατε, επιθυμείτε.

Σας υπενθυμίζω ότι η παροχή νομικών υπηρεσιών και η προσφυγή στη Δικαιοσύνη δεν είναι ¨προϊόν¨ αλλά λειτούργημα, όπως άλλωστε και η παροχή ιατρικών υπηρεσιών που δεν υπόκειται σε Φ.Π.Α.

2) Κατάργηση Δικαστικών ενσήμων στις αναγνωριστικές αγωγές.

Η επιβολή Δικαστικού ενσήμου σε αναγνωριστικές αγωγές είναι μία ρύθμιση που πρέπει άμεσα να καταργηθεί.

Είναι αδιανόητο πολίτης που έχει υποστεί μεγάλη οικονομική ζημία, από τροχαίο, από αδικοπραξία κ.λ.π. να εμποδίζεται ουσιαστικά να προσφύγει στη Δικαιοσύνη αφού δεν δύναται να καταβάλει το αναλογούν τέλος δικαστικού ενσήμου σε αναγνωριστικές αγωγές. Με την δυνατότητα αναγνωριστικής αγωγής μπορούσε να παρασταθεί ο κάθε πολίτης και να επιτύγχανε την έκδοση έστω και αναγνωριστικής απόφασης που λειτουργούσε καταλυτικά στην ικανοποίηση των απαιτήσεών του. Τώρα προσφεύγει μόνο όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα να καταβάλει το Δικαστικό ένσημο. Οι ασθενέστεροι οικονομικά πολίτες όμως αδυνατούν.

Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι προσιτή σ’ όλους κ. Υπουργοί, όχι μόνο στους έχοντες.  Η κατάργηση της επιβολής Δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές είναι άμεση προτεραιότητά σας.

3) Κατάργηση παραβόλου 200€ ως προϋπόθεση παραδεκτού εφέσεως.

Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την έννομη προστασία στους Έλληνες πολίτες σ’ όλες τις Βαθμίδες Δικαιοδοσίας. Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται εισπρακτικά μέτρα που φαλκιδεύουν την δυνατότητα άσκησης ενδίκων μέσων.

Είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο να υπάρχουν πολίτες που έχουν δικαίωμα έφεσης και πραγματικά να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις υποθέσεις τους λόγω της μη ύπαρξης 200€.

Αυτό δεν είναι Δικαιοσύνη γι’ όλους φυσικά. Κανένα φοροεισπρακτικό μέτρο δεν μπορεί να αποτελεί τροχοπέδη στην άσκηση συνταγματικώς κατοχυρωμένων Δικαιωμάτων.

Η κατάργηση του παραβόλου εφέσεως σαφέστατα εμπίπτει στις προγραμματικές δηλώσεις για μείωση κόστους προσφυγής στην Δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει αντίλογος σ’ αυτό.

4) Καταβολή τέλους επιτηδεύματος με εισοδηματικά κριτήρια.

Δυστυχώς έχει καθιερωθεί ως γενικός τακτικός φόρος το τέλος επιτηδεύματος.

Είναι επιβεβλημένο να γίνεται η καταβολή του πλέον με εισοδηματικά κριτήρια.

Δεν είναι ορθό δικηγόρος νεοδιορισθείς με εισόδημα στα όρια της φτώχειας (και πιστέψτε το είναι πάρα πολλοί) να καταβάλει το ίδιο τέλος με δικηγόρο που έχει μεγάλο εισόδημα και πολυετή υπηρεσία.

Πρέπει άμεσα να προβείτε στις ανωτέρω ενέργειες. Δυστυχώς τα Δικαστήρια ερημώνουν, όλο και περισσότεροι δικηγόροι αδυνατούν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδης ανάγκες τους και οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Η λήψη των ανωτέρω μέτρων είναι μονόδρομος για την μείωση του κόστους προσφυγής στην Δικαιοσύνης.

Πρέπει επιτέλους τα λόγια να γίνουν πράξεις. Οι θέσεις των Δικηγορικών Συλλόγων πρέπει να επιτέλους να εισακούονται.

Κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει ασχοληθεί με τα προβλήματα του δικηγορικού Σώματος.

Καιρός να ασχοληθείτε.

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε εγγράφως για τις θέσεις σας, σε αντίθεση με τους προκατόχους σας που τις αιτήσεις μας απλά τις αρχειοθετούσαν χωρίς απάντηση.

Δικαιολογία για απώλεια εσόδων δεν υπάρχει, καθώς με τη λήψη των αιτουμένων μέτρων θα υπάρχει και ανάπτυξη στην  λειτουργία της Δικαιοσύνης και της παροχής δικηγορικών Υπηρεσιών.

Με φοροεισπρακτικά μέτρα δεν έρχεται ανάπτυξη αλλά το αντίθετο. ΥΦΕΣΗ.

Αίγιο, 09/10/2015

Με τιμή,

Ο Πρόεδρος

Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου

 

Γεώργιος Ι. Μπέσκος