Deprecated: Non-static method Joomla\CMS\Application\SiteApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/wwwdsaig/public_html/wp/templates/yoo_subway/layouts/com_content/article/default.php on line 13

Deprecated: Non-static method Joomla\CMS\Application\CMSApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/wwwdsaig/public_html/wp/libraries/src/Application/SiteApplication.php on line 275

Για το Νομοσχέδιο του Νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

 

 

ΠΡΟΣ

  1. κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  2. Γραφείο Πρωθυπουργού

 

ΚΟΙΝ:

κ. Πρόεδρο Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων

           κ. Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων

           Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

 

Δυστυχώς σήμερα το απόγευμα κατατέθηκε στην Βουλή το προς ψήφιση νομοσχέδιο του Νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Ενός νομοσχεδίου, που παρά τα εξαγγελλόμενα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης για προσπάθεια επιτάχυνσης και αποτελεσματικότερης εκδίκασης των πολιτικών υποθέσεων, στην πραγματικότητα αποτελεί ένα νομοσχέδιο που προσκρούει στις βασικές αρχές της δίκαιης δίκης, επιδρά αρνητικά στην ορθή και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, προσβάλλει δικαιώματα των πολιτών σε αντίθεση με προφανείς παρεμβάσεις υπέρ των πιστωτικών ιδρυμάτων ενώ υποβαθμίζει το έργο και το θεσμικό ρόλο των δικηγόρων που πλέον τους οδηγεί στην πλήρη απαξίωση και αποδυνάμωση του δικηγορικού λειτουργήματος.

Ειδικότερα :

Με τις νέες ρυθμίσεις καταργείται μεταξύ άλλων η διαδικασία με την εξέταση των μαρτύρων στο ακροατήριο.

Η αρχή της δίκαιας δίκης και η συνταγματική επιταγή της εκατέρωθεν ακροάσεως των διαδίκων έχει ακρογωνιαία λίθο την εξέταση των μαρτύρων στο ακροατήριο.

Μέσα από αυτήν την διαδικασία ο Δικαστής ερχόμενος σε άμεση επαφή με τους διαδίκους και τους μάρτυρες αξιολογεί το αληθές σημείο των προβαλλομένων ισχυρισμών, ψυχολογεί τις αντιδράσεις τους και συνεπικουρείται στο μέγιστο βαθμό στην εξαγωγή μίας δικαίας απόφασης. Αντίθετα με την, ουσιαστικά, υποκατάσταση της εξέτασης των μαρτύρων στο ακροατήριο με τις ένορκες βεβαιώσεις στερείται ο Δικαστής όλα τα ανωτέρω που εξασφαλίζει η φυσική παρουσία των διαδίκων και των μαρτύρων.

Οι ένορκες βεβαιώσεις, όπως λαμβάνονται, καθ’  υπόδειξη των διαδίκων πολλές φορές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν από μόνες τους ένα ασφαλές μέσο απόδειξης. Πέραν αυτού θα αυξάνονται και τα έξοδα των πολιτών από την λήψη ενόρκων βεβαιώσεων σε συμβολαιογράφους. Όποιος θα έχει καλύτερη οικονομική κατάσταση θα εκδίδει περισσότερες ένορκες βεβαιώσεις από τον μη έχοντα αντίδικο.  Κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι προφανές ότι οι δικαστές έχοντας να εξετάσουν μόνο τις ένορκες βεβαιώσεις, δεν θα έχουν την δυνατότητα στερούμενοι την επ’ ακροατηρίου εξέταση των μαρτύρων και των διαδίκων να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα που θα τους οδηγήσουν στην έκδοση μίας ορθής και δικαίας απόφασης.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο και επειδή το σύνολο των Ελλήνων Δικαστών εκτελούν τα καθήκοντά τους ευσυνείδητα θα εκδίδονται στο σύνολό τους προδικαστικές αποφάσεις με τις οποίες θα διατάσσεται η εξέταση μαρτύρων στο ακροατήριο δηλαδή το καθεστώς που ισχύει σήμερα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα υπάρχει επιτάχυνση στην εκδίκαση των πολιτικών υποθέσεων, αλλά δραματική επιβράδυνση στην έκδοση των αποφάσεων αφού θα έχει μεσολαβήσει για οκτώ μήνες η έγγραφη διαδικασία που εισάγει ο Νέος Κώδικας καταργώντας την επ’ ακροατηρίου εξέταση μαρτύρων προστιθέμενου του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την εκδίκαση της προδικαστικής απόφασης που θα διατάσσεται εξέταση μαρτύρων από κάθε πλευρά.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στον Έλληνα Πολίτη που θα επιβαρυνθεί πλέον με έξοδα και παραστάσεις που χρειάζονται πλέον των ενόρκων βεβαιώσεων και για την διαδικασία εκδίκασης της προδικαστικής απόφασης.

Ο ισχυρισμός του κου Υπουργού ότι η εξέταση μαρτύρων στο ακροατήριο ευθύνεται για την επιβράδυνση στην έκδοση πολιτικών αποφάσεων είναι προσχηματικός και για την δημιουργία μόνο λανθασμένων εντυπώσεων προς το κοινωνικό σύνολο.

Ο μοναδικός λόγος κ. Υπουργέ που υπάρχει επιβράδυνση στην έκδοση πολιτικών αποφάσεων είναι, ότι δεν έχουν στελεχωθεί τα Ελληνικά δικαστήρια με ικανό αριθμό δικαστών και γραμματειακής υποστήριξης προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του κοινωνικού συνόλου για ταχεία απονομή στην Δικαιοσύνη.

Γνωρίζετε πολύ καλά κύριε Υπουργέ ότι υπάρχουν περίπου 2.500 κενές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων στα Πρωτοδικεία της Χώρας και πάρα πολλά κενά στην στελέχωση δικαστών σε σχέση με τις προβλεπόμενες έδρες.

Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων και όχι βέβαια ο ισχύων Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας που εντελώς αναιτιολόγητα προφασίζεστε ότι ευθύνεται.

 

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι όλοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Χώρας, σχεδόν το σύνολο της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, το Πρωτοδικείο Αθηνών και εν γένει όλος ο νομικός κόσμος της Χώρας αντιδρά σφοδρά στις διατάξεις του Νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Πέραν των ανωτέρω, που πλήττουν το κοινωνικό σύνολο τόσο θεσμικά όσο και οικονομικά, επιδιώκεται η αποδυνάμωση της δικαστηριακής παρουσίας του Έλληνα μαχόμενου Δικηγόρου προς εξυπηρέτηση αλλότριων προς το Δικηγορικό λειτούργημα συμφερόντων.

 

Κύριε Υπουργέ,

Η επιμονή σας για την κατάθεση και ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου συνιστά ¨εχθρική¨ ενέργεια για το κοινωνικό σύνολο και το δικηγορικό λειτούργημα.

Σας ΚΑΛΟΥΜΕ έστω την ύστατη στιγμή να αποσύρετε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που με βάση τα ως άνω συνοπτικά αναφέρουμε, είναι πασιφανές, ότι έρχεται σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεστε.

Οι αιτιάσεις που αναφέρετε και συνδυάζετε την επερχόμενη ψήφιση του νέου κώδικα Πολιτικής Δικονομίας με τις επενδύσεις είναι ατυχείς και δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι η πρόσκληση επενδυτών στην Ελλάδα εξαρτάται από την κατάργηση ή μη της εμμάρτυρης απόδειξης. Αν είναι δυνατόν!!!

Θωρούμε σε κάθε περίπτωση βέβαιο, ότι οι συνάδελφοι δικηγόροι Βουλευτές που αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις του Νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στο κοινωνικό σύνολο και στο δικηγορικό λειτούργημα θα καταψηφίσουν τις διατάξεις του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου αν δεν κάνετε το αυτονόητο: Να το Αποσύρετε.

 

 

 

Αίγιο, 14 Νοεμβρίου 2014

 

Ο Πρόεδρος

 

 

Γεώργιος Ι. Μπέσκος

Ο Γενικός Γραμματέας

 

 

Άγγελος Μουρίκης